Обележен Дан удружења  „Ветерани војнообавештајне службе Србије“

У ресторану Дома Војске Србије у Београду 25. јуна обележен је Дан удружења „Ветерани војнообавештајне службе Србије“.

Свечаности поводом 11. годишњице удружења присуствовали су државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Антић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране МО, пуковник др Ђорђе Калањ и представници Управе за обавештајно-извиђачке послове ГШ ВС и 224.цЕИ. На почетку свечаности минутом ћутања одата је пошта преминулим члановима Удружења.

Скуп је отворио председник Управног одбора капетан бојног брода у пензији Градимир Јовановић. Он је у кратком обраћању споменуо значајније резултате постигнуте током протекле године. Посебно је истакао реализацију пројеката које су финансирали Министарство одбране и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања са којима удружење остварује добру сарадњу и постиже значајне резултате у области неговања традиција. Завршетком реализације пројеката Мудрост је оружје јаких“ и „Војнообавештајна служба и специјалне јединице у одбрани отаџбине током 20. века“, није престало ангажовање удружења на даљем промовисању војног позива, војнообавештајне делатности и специјалних јединица ВС, већ се планира да у овој јубиларној 140. години од постојања војнообавештајне службе, настави континуирано одржавања округлих столова, трибина и изложби у осталим градовима Србије. До сада је успешно реализован округли сто у Смедереву, као и на Факултету за дипломатију и безбедност у Београду. Нагласио је да се у наредном периоду очекује потписивање Уговора и реализација новог пројекта „Храбро срце заплањско“, који ће финансирати Министарство одбране.

У даљем току излагања посебно је нагласио учешће нашег удружења као суорганизатора на Мировној конференцији „Од агресије до новог праведног поретка“,одржаној од 22 до 23. марта 2024. године, поводом обележавања 25-годишњице од агресије НАТО-а на СРЈ.

Такође је говорио о успостављеној сарадњи са ветеранским и сродним удружењима у Србији и у иностранству, као и о напорима да се ради на даљем продубљивању и унапређивању тих односа.

Захваљујући континуираном раду и постигнутим резултатима Удружење је препознато као организација која значајно може да допринесе систему одбране. Јовановић је позвао чланове Удружења да се активно укључе у реализацију пројеката, који значајно могу допринети будућем статусу удружења и даљем повећању чланства.

На крају свечаности новим члановима удружења уручене су чланске карте.

У уметничком делу програма учествовао је Етно-ансамбл ,,Зора“, Факултета за образовање учитеља и васпитача Универзитета у Београду, под управом доц. др Александре Стошић, који је извео сплет родољубивих песама. Заједно са њима и у наставку музичког програма наступио је и квартет Уметничког ансамбла МО ,,Станислав Бинички“. Учесницима програма уручени су пригодни поклони.

У даљем току свечаности присутни су се током ручка у непосредном разговору дружили, евоцирали успомене и договарали о наредним активностима.

Оставите одговор