Посета Специјалној бригади Војске Србије

Делегација Удружења је у складу са годишњим планом активности, 10. маја, обишла припаднике Специјалне бригаде стациониране у Панчеву. Том приликом домаћини су били припадници 72.извиђачко диврзантског батаљона, који су урадили одличну презентацију о намени, задацима, снагама и средствима батаљона. После тога је изведен ТТЗ, и мања показна вежба.

      

 

У складу са Планом сарадње МО и ВС са Удружењем у 2017. години и Планом рада удружења ”Ветерани војнообавештајне службе Србије”, 10. маја 2017. седамнаесточлана делегација Удружења реализовала је посету 72. извиђачко-диверзантском батаљону Специјалне бригаде Војске Србије у Панчеву. Домаћин посете био је командант 72. идб са сарадницима, а током већег дела посете присуствовао је и начелник Штаба Команде Специјалне бригаде.

Садржај посете је био следећи: пријем делегације и међусобно представљање, презентација батаљона у биоскопској сали, обилазак Спомен собе и Цркве, тактичко-технички збор, показна вежба и ручак.

      

Делегацију нашег Удружења дочекали су начелник Штаба Команде Специјалне бригаде и командант 72. идб са сарадницима. Након поздрављања и упознавања и послужења кафом, начелник Штаба и командант батаљона су одржали одличну презентацију о намени, задацима снагама и средствима батаљона. Чланови нашег Удружења показали су велико интересовање, имајући у виду да је део њих био на служби у овој или у јединицама сличне намене.

Током посете Спомен-соби Специјалне бригаде и Цркви приказан је историјски развој бригаде, а делегација је имала прилику да види мноштво фотографија и експоната који су део историје ове јединице. Свештеник је упознао чланове делегације са вршењем верске службе у јединици и Војсци Србије уопште. На крају овог дела посете, Милисав Мијовић, у име наше делегације, уписао се у књигу Спомен-собе.

      

На тактичко-техничком збору приказани су наоружање и војна опрема која се користи у јединици: стрељачко наоружање, наоружање за противоклопну и противпешадијску борбу, средства везе, беспилотна летелица, ронилачка опрема, средства за транспорт, десантни чамци, као и опрема за верање у тешко приступачним теренима. Официри и подофицири, који су представљали наоружање и опрему батаљона, стрпљиво су одговарали на сва питања од интереса за чланове Удружења.

    

На последњој радној тачки посете, приказана је вежба дејства извиђачке групе на побуњеничку базу у сеоској средини.

На крају посете организован је ручак за чланове делегације и извршена је размена поклона. Милисав Мијовић, вођа наше делегације и Миодраг Капор, некадашњи командант 72. Специјалног батаљона уручили су медаљон и диплому нашег Удружења. Командант 72. идб, који је био домаћин на ручку, уручио је свим члановима наше делегације знамења батаљона и Специјалне бригаде. Такође, Владимир Шепец, члан нашег Удружења, уручио је команданту 72. идб књигу ”Метода ефикасније процене борбене ситуације”, чији је он и аутор, а Удружење сарадник у издаваштву.

У припреми и током реализације посете показано је велико интересовање чланова нашег Удружења. Домаћин је одлично припремио и реализовао посету и показао изванредно гостопримство. Посету ценимо веома успешном.

Оставите одговор