Делегација ВВОСС у Белорусији

Трочлана делегација ВВОСС, била је у четвородневној посети Белорусији. 

  

У оквиру сарадње ВВОСС са другим удружењима, у времену од 30. јуна до 04. јула 2017. године трочлана делегација ВВОСС реализовала је посету Републици Белорусији, на позив председника удружења Ветерана војнообавештајне службе Републике Белорусије. Посета је реализована у склопу обележавања Дана независности Републике Белорусије и 73. годишњице ослобођења од немачко-фашистичких окупатора. Поред делегације ВВОСС, у Републици Белорусији боравиле су и делегације Савета ветерана ВОС Руске Федерације и Асоцијације војних обавештајаца Републике Бугарске.

Првог дана посете организована је обилазак Државног историјског музеја Великог Отаџбинског рата. Музеј је изграђен пре 4 године и обухвата период од окупације до ослобођења у Другом светском рату. Музеј поседује вредну збирку експоната из тог периода.

      

Састанак са замеником начелника ГРУ Белорусије је био информативнe природе и том приликом су гостујућа Удружења представили своје програме и упознали се са активностима које ГРУ спроводи у подршци рада белоруског Удружења ветерана ВОС.

Приликом обиласка града Минска, делегација се упознала са најважнијим знаменитостима престонице Белорусије. Посебну пажњу домаћин је указао посетом малом комплексу који је посвећен ветеранима рата у Авганистану.

Делегација је присуствовала свечаном концерту у Дворцу Републике поводом Дана независности Републике Белорусије и 73. годишњици ослобођења од немачко-фашистичких окупатора. Програм је био величанствен уз учешће великог броја најзначајних уметника Белорусије. По завршетку програма, делегација се сусрела са начелником Генералштаба ОС Р. Белорусије.

  

 

 

 

 

 

Другог дана посете делегација је обишла Лепељску област и учествовала у две манифестације. Прва је била учешће у помену свим ослободиоцима Белорусије код Споменика ослободиоцима у центру Лепеља. Након тога, делегација је учествовала у програму поновног сахрањивања петорице извиђача погинулих у Великом Отаџбинском рату у селу Амосовка. Програм је био одлично осмишљен и упркос сталној киши реализован беспрекорно уз присуство великог броја грађана и гостију, као и породица погинулих извиђача. Том приликом делегација ВВОСС је положила венац са лентом у бојама српске заставе са натписом „Слава погинулим за отаџбину – Ветерани ВОС Србије“.

По завршетку програма руководство Лепељског региона је приредило ручак за госте на манифестацији и приказало степен развоја тог региона.

У наставку програма делегација је обишла меморијални комплекс „Хатињ“, где је са осталим делегацијама положила цвеће. Меморијални комплекс је изграђен у знак сећања на 433 села која су Немци, користећи војнике из Украјине, потпуно разорили и побили готово сво становништво. Снажан утисак је оставила величина и уређеност комплекса, али и то што је делегација том приликом видела велики број младих људи, који су указали велику пажњу и поштовање према жртвама.

Трећег дана посете, делегација је присуствовала активностима обележавања Дана Независности Белорусије и дана ослобођења од немачко-фашистичких окупатора. у Белорусији је то велики празник и сво становништво га прославља свечано. Велики део Минска је цео дан био претворен у простор за различите програме славља. На централном тргу је одржана војно-привредна парада у којој је учествовао велики број припадника свих видова Војске Белорусије али и представници свих најважнијих привредних субјеката, носилаца развоја Белорусије. Број, квалитет и опремљеност јединица, технике и привредних субјеката је био фасцинантан.

 

На Дан независности Белорусије, потписан је Споразум о сарадњи са Удружењем ветерана ВОС Републике Белорусије и том приликом уприличена мала свечаност.

       

Делегација је трећег дана посете посетила „Спортинг клуб“, место одмора за припаднике Војске и учествовала у такмичењу у гађању. Том приликом Миодраг Капор, члан делегације ВВОСС је освојио прво место у гађању.

Делегација је током посете имала одличан третман. Домаћин се потрудио да што боље представи Белорусију, њен главни град, историју и традицију. Утисак је да се придаје велика пажња и брига о ветеранима, поготово онима из Авганистанског рата. Такође, чува се традиција борбе за ослобођење Белорусије о фашизма.

 

 

Оставите одговор