Промоција књиге „Стратегија националне безбедности“

 

Књига „Стратегија националне безбедности у теорији и пракси” генерала у пензији проф. др Бранка Крге представљена је 14. новембра у Свечаној сали Дома Војске Србије.

Промоцији су присуствовали државни секретар у министарству одбране Александар Живковић, представници Министарства одбране, Војнообавештајне агенције и Војске Србије, припадници Удружења ВВОСС, чланови породице и бројни љубитељи књиге.
      

Осим аутора, на промоцији су говорили рецензенти академик генерал у пензији проф. др Синиша Боровић и проф. др Андреја Савић, као и генерал у пензији проф. др Радован Радиновић и уредница књиге Мирјана Сандић.
       
Присутнима се обратио и директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин који је нагласио да је „Стратегија националне безбедности у теорији и пракси” изузетно значајно дело и да бољи тренутак за објављивање ове књиге није могао да се деси.

Генерал у пензији Боровић је рекао да је ова књига од изузетне важности за наш теоријски рад, стратегијско размишљање и за наш пут у будућност.
– Аутор је у монографији аналитички обрадио свако питање које је релевантно за постизање коначног циља овог рада. Анализиране су стратегије националне безбедности осам одабраних националних држава и све су добро, аналитички и садржајно презентоване, истакао је професор Боровић.

Професор Савић је нагласио да свака књига која настаје као резултат дугогодишњег теоријског истраживања и практичне примене заслужује пажњу.
– Лично ми је веома добра позната упорност, посвећеност и истрајност аутора у упоредним анализама бројних држава, нашег искуства и специфичности, дубоким промишљањима геополитике и визијама о правцима кретања државе Србије у турбулентним временима глобализма којима је оптерећена наша садашњост, поручио је Савић.

Према речима професора Радиновића, књига коју нам је аутор подарио је кровни стратешки документ у нашој држави и одбрани, у недостатку националне стратегије.
– У својој књизи, генерал Крга је на фин начин понудио шта би то требало у догледно време иновирати и то у ослонцу на једну озбиљну анализу, а на тај начин је и сам себе понудио да у томе учествује. Искрено се надам да ће држава и Министарство одбране препознати потребу ангажовања и генерала Крге и његове књиге. Ја то топло препоручујем, рекао је професор Радиновић.

Генерал Крга је истакао да сви који су се бавили писањем оваквих или сличних радова знају да то не би могло да буде реализовано без шире подршке.

– Књига је резултат мојих дугогодишњих расправа са колегама из Војске и са колегама с Факултета за дипломатију и безбедност и они свакако имају заслугу за одређене формулације које су овде изнете. Драго ми је што су сви данас, анализирајући теоријске основе, изнели да се залажем за утемељење националне стратегије. Када бисмо имали националну стратегију знатно би лакше било доношење политичких одлука по разним основама. Ја сам у старту имао визију да је национална безбедност најнеопходнији ниво безбедности од кога зависе појединачна безбедност, корпоративна, регионална и међународна. Немогуће је да држава партиципира у било каквим облицима безбедности ако национална безбедност није уређена на ваљан начин, рекао је генерал Крга.

Политика националне безбедности један је од суштинских атрибута модерне државе. Књига проф. др Бранка Крге настала је због унапређења стратегијског промишљања и безбедносне културе и представља критички осврт на теоријске поставке и практичну реализацију постојеће Стратегије националне безбедности Републике Србије.

Према речима аутора, свака одговорна држава посвећује велику пажњу изградњи националне безбедности, што је један од основних услова опстанка и развоја друштва и државе. У надлежним институцијама Републике Србије предузимају се мере у складу са околностима и могућностима, али имајући у виду да се облици угрожавања мењају, систем безбедности неопходно је прилагођавати тако да буде способан да реагује.

За стварање безбедног окружења проф. др Бранко Крга, кроз низ конкретних сугестија, предлаже како би требало побољшати постојећу Стратегију националне безбедности Републике Србије и делатности које из ње произлазе.

На крају аутор је потписивао примерке своје књиге многобројним посетиоцима.

      

Оставите одговор