Одржана 5.седница Скупштине ВВОСС

Дана 21. фебруара 2018. године, у Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду, одражана је 5. седница Скупштине удружења ”Ветерани војнообавештајне службе Србије. Седници је присуствовало 85 чланова Удружења и 19 гостију из Министарства одбране, Војске Србије, других удружења и чланова породица преминулих колега. Седницом је руководило радно председништво на челу са генерал-пуковником у пензији проф. др Бранком Кргом, Замеником председника Скупштине.

Седница је почета интонирањем химне и одавањем почасти преминулим друговима.

На седници је прочитано писмо генерал-потпуковника у пензији Ђорђа Миражића, Председника Скупштине Удружења, који због болести није присуствовао седници.

   

Након тога су уследили извештаји о раду, кога је поднео председник Управног одбора Радослав Шкорић, и извештај Надзорног одбора, кога је поднео председник Надзорног одбора Стјепан Онимус. Извештаји су једногласно усвојени.

Следећа тачка је била избор нових чланова. Изабрани су нови органи Удружења: за Председника Скупштине изабран је генерал-пуковник у пензији проф. др Бранко Крга, а за Заменика председника Скупштине изабран је пуковник у пензији Горан Аћимовић.

Такође, изабран је Управни одбор од 11 чланова састава:

Генерал-мајор у пензији Радослав Шкорић,

Пуковник у пензији Миодраг Капор,

Капетан бојног брода у пензији Милисав Мијовић,

Пуковник у пензији Аркадије Лалић,

Пуковник у пензији Бранислав Љушић,

Пуковник у пензији Светислав Мадић,

Пуковник у пензији Велибор Базовић,

Пуковник у пензији Милорад Башарагин,

Мр Илија Ковић, виши криптолог у пензији,

Пуковник у пензији Бранко Миловановић,

Пуковник у пензији Милан Пејовић.

и Надзорни одбор од 3 члана састава:

Пуковник у пензији Стјепан Онимус,

Заставник 1. класе у пензији Арсен Лазаревић,

Капетан бојног брода у пензији Градимир Јовановић.

     

У 4 тачки дневног рада предложене су по две измене у Статуту и Правилнику о чланској карти, статусним обележјима и признањима. Предложене измене су биле практичне и нису суштински мењале садржај ових докумената, већ су само олакшавале рад Удружења.

После тога је саопштен и усвојен план рада за 2018. годину, који је Скупштина усвојила.

    

”Појединцима и организацијама додељена су признања Удружења. За несебичан и самопрегоран рад и велики допринос раду Удружења и реализацији његових циљева, додељена су три медаљона за чланове Удружења. Медаљон Удружења је додељен Ђорђу Миражићу, Мирку Божићу (постхумно) и Живку Лукићу (постхумно). Медаљоне су примили супруга Мирка Божића Мара и син Живка Лукића. 

   

Због Болести досадашњи председник Скупштине генерал потпуковник у пензији Ђорђе Миражић није присуствовао Скупштини, па је делегација по завршетку рада отишла до њега, упознала га са током Скупштине и уручила му Медаљон који му је додељен.

     

За пружену помоћ у функционисању, реализацији активности, промовисању и изванредну сарадњу са нашим Удружењем, додељено је 7 захвалница другим удружењима.  Захвалнице су додељене:

– Управи за традицију, стандард и ветеране МО,

– Војнообавештајној агенцији МО,

– Специјалној бригади Војске Србије,

– 224.Центру за електронска дејства ВС,

Клубу генерала и адмирала Србије,

– Савезу удружења бораца НОР Србије,

– Милораду Ступару, председнику Скупштине Удружења  

                                         Пријатељи 72.Специјалне бригаде 

     

      

За велики допринос у реализацији издавања књиге ”Војнодоктринарна основа спољне политике САД”, додељено је 4 захвалнице и књиге са посветом лицима која су највише допринела реализацији тог пројекта. Књига са посветом и захвалница су додељени:

– Љубинку Кнежевићу, пуковнику у пензији

– Драгану Ђукићу, пуковнику у пензији

– мр Илији Ковићу, вишем криптологу у пензији

Биљани Секицки, цивилном лицу

     

У завршној речи генерал Крга је изразио захвалност члановима и гостима на учешћу у раду седнице. Елаборирао је војнополитичку ситуацију у окружењу и шире. Информисао је присутне да се води расправа о будућем решењу статуса Косова и Метохије и да је потребна помоћ државном руководству да донесе одлуку. Оценио је да су у Министарству одбране и Војсци Србије присутни нови моменти у погледу контаката са ветеранским организацијама. Наше Удружење је спремно да помогне систему одбране. Такође, сарадња са другим удружењима је веома добра. Оценио је да је Удружење у протеклој години добро радило, да је било доста активности. Изразио је наду да ће се проблем просторија за Удружење решити, што ће побољшати услове рада. На крају је пожелео успех у раду представницима Министарства, Војске Србије и других удружења и члановима породица преминулих колега. Члановима Удружења се захвалио на досадашњем ангажовању и пожелео им добро здравље и успех у наредном периоду.

По завршетку седнице Скупштине приређен је коктел за све учеснике.

Оставите одговор