Делегација ВВОСС у посети 204. ваздухопловној бригади

У складу са Планом сарадње МО и ВС са Удружењем у 2019. години и Планом рада удружења ”Ветерани војнообавештајне службе Србије”, делегација од 20 чланова Удружења реализовала је посету 204. ваздухопловној бригади на аеродрому Батајница, 19. априла 2019. године у времену од 10.00 до 14.00 часова. Домаћин посете био је бригадни генерал Жељко Билић,  командант 204. вбр.

Садржај посете је био следећи: пријем делегације и међусобно представљање, презентација 204. вбр у амфитеатру, пријем и разговор са командантом 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле (штае), посета линк-тренеру МиГ-29 уз демонстрацију лета, тактичко-технички збор на стајанци авиона, ручак и уручење поклона.

Командант 204. вбр је одржао презентацију о аеродрому Батајница, историјату, намени, задацима, снагама и средствима бригаде. Упознао је делегацију са основним подацима аеродрома, инфраструктури и степену разарања за време агресије НАТО 1999. године. Изнео је проблеме са којима се бригада сусреће у погледу попуне ваздухопловним кадром, обуке и одржавања ваздухопловне технике. На крају презентације команданту бригаде је уручена књига ”Војнодоктринарне основе спољне политике САД”, чији је издавач наше Удружење.

Командант 252. штае је у кратком обраћању упознао чланове делегације са историјатом, наменом и задацима јединице истичући разноврсни дијапазон задатака, посебно код селекције и обуке најмлађих пилота.

Делегација Удружења је имала прилику да се упозна са модерним линк-тренером авиона МиГ-29, његовим карактеристикама и могућностима да симулира стварне услове лета. Намена линк-тренера је одржавање тренаже пилота тог типа авиона. Пилот из састава 101. лае је извршио демонстративни лет на линк-тренеру уз пропратна објашњења о његовим могућностима. 

На тактичко-техничком збору приказани су сви типови ваздухоплова који се налазе у наоружању бригаде: авиони МиГ-29, МиГ-21, ”Галеб” Г-4, ”Ласта”, хеликоптер ”Газела” и транспортни авион Ан-26.

На крају посете организован је ручак за чланове делегације и извршено је уручење поклона. Коста Догу, пуковник у пензији, вођа наше делегације, уручио је медаљон и диплому нашег Удружења пуковнику Саши Мијаиловићу, заменику команданта 204. вбр. Такође, Аркадије Лалић, пуковник у пензији, некадашњи припадник бригаде, у име генерал-пуковника у пензији проф. др Бранка Крге, Председика Скупштине ВВОСС, уручио је 2 књиге ”Војнодоктринарне основе спољне политике САД”.

У припреми и током реализације посете показано је велико интересовање чланова нашег Удружења. Домаћин је и поред ангажовања на задацима припреме 204. вбр за обележавање Дана Војске Србије одлично припремио и реализовао посету и показао изванредно гостопримство. Посету ценимо веома успешном.

Оставите одговор