Делегација Удружења пензионисаних војних дипломата Румуније у посети Републици Србији

У складу Планом рада Ветерани војнообавештајне службе у 2019. години, трочлана делегација Удружења пензионисаних војних дипломата ,,Алекандру Јон Куза” из Румуније, коју је предводио бригадни генерал у пензији Дан Никулеску, посетила је Републику Србију од 9. до 12. октобра 2019. године.

Посета Управи за стандард, традицију и ветеране

Том приликом представници нашег удружења водили су званичне разговоре са гостима из суседне пријатељске земље. У Управи за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране румунску делегацију је примио начелник Управе пуковник Душко Шљиванчанин, који је изразио задовољство сарадњом два удружења.

Гости су посетили изложбену поставку ,,Одбрана 78”, храм ,,Свети Сава”, тврђаву Калемегдан, Војни музеј и изложбу о уметничком андамблу ,,Станислав Бинички“.

Изложба „Одбрана 78“
Изложба „Одбрана 78“

Две делегације заједнички су положили цвеће на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

За време званичних разговора шефови делегација представили су циљеве, задатке и структуру оба удружења, изнели проблеме са којима се сусрећу у функционисању, а представљене су и могуће области за будућу сарадњу. Оно што се издваја свакако је размена искустава о раду удружења, која ће бити корисна за будуће њихово функционисање. Договорено је да приликом наредног сусрета буде потписан Споразум о билателарној сарадњи, чији је нацрт израдило наше удружење.

Гости из Румуније исказали су захвалност за богат програм, размену искустава у раду и гостопримство које им је пружено.

Чланови наше делегације уложили су велики напор у припреми и реализацији посете, која је оцењена као веома успешна.

И овога пута манифестовано је традиционално пријатељство два народа и две државе.

Оставите одговор