Обележен Дан ослобођења Панчева у Другом светском рату

У оквиру обележавања годишњице Битке за ослобођења Панчева делегација удружења Ветерана војно обавештајне службе и пријатеља 72. специјалне бригаде положиле су венац на споменик борцима Црвене армије  и одале пошту припадницима  јединица 10. гардијског пешадијског корпуса Црвене армије и јединице Банатске оперативне зоне НОВЈ. У саставу наше делегације били су пуковник у пензији Миодраг Капор и капетан бојног брода у пензији Градимир Јовановић.

Након церемоније полагања венаца и кратког културно-уметничког програма, наша делегација је у Свечаној сали Народног музеја Панчево присуствовала промоцији књиге „Битка за Панчево октобра 1944“. 

Након вишегодишњег истраживачког рада, друштво „Словенска унија“ из Панчева успело је да прикупи завидан број архивских докумената из Централног архива Министарства одбране Руске Федерације. Ова архивска грађа је први пут угледала светлост дана кроз књигу чији су аутори виши кустос Народног музеја у Панчеву Срђан Божовић и председник друштва „Словенска унија“ Роберт Ресановић.

О књизи су говорили историчарка у Архиву Српске академије наука и професорка Факултета за културу и медије др Ивана Спасовић, као и аутори књиге Срђан Божовић и Роберт Ресановић.

Оставите одговор