Преминуо генерал-мајор Владимир Брдар (16.01.1932. – 01.05.2021.)

Владимир Брдар је рођен 16. јануара 1932. године у селу Орљавац, код Славонске Пожеге у Хрватској.

Након основне школе, завршио је гимназију 1948. године. Исте године уписује  Школу за активне официре противавионске артиљерије, коју завршава 1951. године.  У току даљег усавршавања завршава Командно-штабну академију 1970. године и Школу народне одбране 1980.године. Поред војног усавршавања Владимир је усавршавао и знање грчког и енглеског језика у Школу страних језика.

У својој каријери обављао је дужности: командира вода, оперативца у Контраобавештајном деташману, референта у Управи безбедности, наставника у Центру високих војних школа.  

Посебно се истичу дужности начелника Катедре војнообавештајне службе и безбедности у Школи народне одбране, изасланика Оружаних снага при амбасади СФРЈ у Грчкој и помоћника начелника 2. управе Генералштаба.

Владимир Брдар је на свим дужностима оцењиван највишим оценама, а за своје  несебично залагање, самопрегоран рад и допринос у развоју система одбране више пута је похваљиван и награђиван.

За посебне заслуге одликован је: Орденом заслуга за народ 3. реда, Медаљом за војне заслуге, Медаљом за храброст, Орденом народне армије са сребрном звездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом братства и јединства са сребрним венцем, Орденом југословенске звезде на огрлици и Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима. Пензионисан је 31.12.1990. године.

Генерал-мајор у пензији Владимир Брдар преминуо је 01.05.2021. године у Београду, за собом је оставио супругу Веру, кћер Весну и сина Зорана.

Сахрана преминулог Владимира Брдара, биће обављена у четвртак 06.05.2021. године у 12,00 часова на Бежанијском гробљу у Београду.

Оставите одговор