Потписан билатерални споразум са Румунима

Потписан билатерални споразум „Ветерана војнообавештајне службе Србије“ са

„Асоцијацијом резервних и пензионисаних војних дипломата Румуније“

На позив Асоцијације резервних и пензионисаних војних дипломата Румуније “Александру Јон Куза“, делегација УВВОСС посетила је Румунију и реализовала узвратну посету у периоду од 10. до 14.октобра.2022. године, у Букурешту и рејону Брашова.

Састав делегације ВВОСС: пуковник (п) Бобан Ранђеловић, генерал-мајор(п) Радослав Шкорић; пуковник (п) Драган Радулац и пуковник (п) Звонко Пешић.

Делегацију АДМРР “А.Ј.Куза“ чинили су: пуковник (п) Димитру Ћурћ; бригадни генерал (п) Дан Никулеску; пуковник (п) Ион Тоадер и пуковник (п) Чедомир Војинов.

Програм посете обухватио је низ радних активности као што су билатерални разговори, међусобно упознавање, представљање унутрашњег живота два удружења, али и спровођење посета неким војним и националним објектима од историјског значаја.

Централни догађај посете збио се већ првога дана, у свечаној атмосфери у Централном дому Војске Румуније, након поздравних говора представника обе делегације уследило је  потписивања Споразума о билатералној сарадњи удружења „Ветерана војнообавештајне службе Србије“ и Асоцијације резервних и пензионисаних војних дипломата Румуније “Александру Јон Куза“, уз нагласак да је споразум само формализовање већ раније  успостављених односа и сарадње.

Споразум у име удружења потписали су пуковник (п) Димитру Ћурћ и пуковник (п) Бобан Ранђеловић, а након тога се наставило са разменом мишљења о раду два удружења и даљем развоју међусобне сарадње.

Током посете наше делегације Румунији посебно се истиче:

  • посета цркви посвећеној светим арханђелима Михајлу и Гаврилу – задужбини капетана Мише Анастасијевића, у месту Клежањ, где су делегације заједно положиле венац на његов споменик у дворишту цркве и том приликом упознавање  са радом капетана Мише Анастасијевића на формирању прве школе у Румунији за обуку и образовање занатлија, у истом месту.
  • обилазак Војно-историјског музеја Румуније у Букурешту,
  • обилазак туристичко и историјског места Бран и пограничног замка влашког кнеза Влада Тепеша, 
  • посета музеју прве школе-штампарије на Румунском језику и цркви Св. Николе у Брашову.

Наша делегација је посетила и амбасаду Р. Србије у Букурешту, коју је том приликом примио амбасадор Томашевић. Амбасадор је упознат са активностима удружења и садржајем посете Румунији, као и са потписивањем споразума.

На завршној свечаној вечери, коју је организовао домаћин, размењене су здравице, исказана очекивања и спремност да се настави са разговорима, посетама, организацијом дебата и израдом одређених публикација. Формални део вечере завршен разменом званичних поклона, припремљених за ту прилику.

Чланови АДМРР Румуније и ангажовано људство показало је импресиван однос према нашој делегацији, високо професионалан, изразито срдачан и пијатељски.   

Оставите одговор