Одржана 9. седница  Скупштине ВВОС

Дана, 23. фебруара 2023. године, у Свечаној дворани Дома Војске Србије одржана је 9. седница Скупштине удружења ВВОСС.

Седницом је руководило радно председништво на челу са генерал-потпуковником у пензији Јованом Милановићем,  Председником Скупштине. Поред чланова удружења седници је присуствовало 10 гостију из састава Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Војске Србије и других удружења, као чланови породица преминулих колега.

Пре почетка седнице интонирана је химна Републике Србије, а потом је  минутом ћутања одата почаст преминулим члановима удружења.

Скупштини су се обратили гости пожелевши успех у раду, наглашавајући значај постојања нашег Удружења и веома добру сарадњу са институцијама система одбране и другим удружењима. У име Клуба генерала и адмирала Србије скуп је поздравио генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић који је захвалио војним обавештајцима што су током активне војне службе правовременим и квалитетним информацијама помогли командовању да донесе најбоље одлуке. Испред Београдског форума за свет равноправних обратио се  директор Драгутин Брчин, наглашавајући значај удружења и његову улогу у систему.

Посебну пажњу присутних привукло је обраћање Начелника Управе за традицију, стандард и ветеране пуковника Драгана Милковића, који је говорио о заједничким активностима ветерана војнообавештајне службе са припадницима Министарства одбране и Генералштаба ВС и доајена војнодипломатске службе генерал-пуковника проф.др Бранка Крге, који се бираним речима, такође, обратио скупу.

Након отварања седнице присутни су имали прилике да чују и виде мултимедијалну презентацију сукоба у Украјини.

Извештај о раду у минулих дванаест месеци поднео је председник Управног одбора Удружења пуковник Бобан Ранђеловић. Он је на почетку напоменуо да је у протеклом периоду Удружење радило у донекле отежаним условима, због пандемије вируса Корона. Нагласио је да је Планом рада за 2022. годину било обухваћено 17 задатака, а реализовано је њих 14 или 82%.

Посебно је истакао да сарадња са Министарством одбране и Војском Србије има приоритетан значај, а активности са сродним организацијама у земљи и пријатељским удружењима у иностранству је у функцији интереса наше земље који проистичу из Статута.

Удружење учвршћује своје место и улогу систему и препознато је у структурама друштва и трајни задатак за чланове Управног одбора и председнике секција је интензивирање рада на промовисању Удружења.

Након тога једногласно је усвојен Извештај о раду удружења за 2022. годину. 

Извештај Надзорног одбора о раду удружења за 2022 годину поднео је Председник Назорног одбора пуковник у пензији Драгомир Цупара, након чега је извештај једногласно усвојен.

У даљем току Скупштине, према усвојеном Дневном реду, извршен је избор чланова Управног одбора. Предлог за избор чланова Управног одбора једногласно је усвојен.

Потом је поднет предлог  План рада Удружења за 2023. годину, који је након кратке дискусије и изнетих предлога, оправдан свеобухватним поступком планирања и припреме, у току којег су сви чланови удружења обавештени и позвани да поднесу предлоге, али да није било конкретних предлога. План је као такав, прилагођен реалним могућностима удружења и могућностима сарадње са државним институцијама, установама МО и јединицама Војске Србије. Након тога План рада удружења за 2023. годину је једногласно усвојен.

Председавајући Скупштине, генерал Милановић, уручио је Споменице 1999. године, прво породицама преминулих чланова удружења, а затим и осталим присутним члановима. Потом су уручене и чланске карте новим члановима Удружења.

На крају седнице Скупштини се обратио Председник Скуштине генерал Јован Милановић и захвалио се присутним гостима и члановима удружења који су се одазвали позиву да присуствују седници Скупштине ВВОСС. Констатовао је да је одржан континуитет рада удружења, те да је свака сугестија чланова, која унапређује рад удружења, добродошла.

Оценио је да у протеклој години имамо висок проценат извршених задатака, а да су реализовани у складу са могућностима и приликама. Пред Удружењем у 2023. години предстоји реалан број планираних активности, те да се очекује веће ангажовање чланова удружења у покретању пројеката, кроз рад секција и ванредних активности у области сарадње, издаваштва и едукације. Сарадња са другим удружењима на веома добром нивоу.

На крају седнице је пожелео успех у раду свим гостима и представницима других удружења. Члановима Удружења се захвалио на досадашњем ангажовању и пожелео им добро здравље и успех.

На конститутивној седници Управног одбора, одржаној 01.03.2023. године, складу са одредбама члана 12. Статута ВВОСС, за Председника УО изабран је капетан бојног брода у пензији Градимир Јовановић, а за Заменика председника УО изабран је пуковник у пензији Бобан Ранђеловић.

Оставите одговор