ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ВВОСС ОПШТИНИ ГАЏИН ХАН

Реализујући задатке из Плана рада Удружења „Ветерани војнообавештајне службе Србије“, делегација коју су сачињавали истакнути чланови посетила је 7. септембра општину Гаџин Хан.

Основни циљ посете било је успостављање сарадње са општином Гаџин Хан у области неговања традиција војнообавештајне службе из периода балканских ратова, Првом светском рату и посебно лика и дела Драгутина Матића, познатијег као „Око соколово“.

Удружење ВВОСС представљали су Радослав Шкорић, Градимир Јовановић, Љубинко Ђинђић, Велибор Базовић и Дарко Немет. Вођа делегације био је председник Управног одбора Градимир Јовановић.

Делегацију су примили председник општине Милисав Филиповић и заменик председника Скупштине Славиша Ивковић.

Након срдачног дочека и међусобног упознавања, делегација је представила председнику Општине историјат Удружења, циљеве и задатке које реализује, са посебним освртом на област неговања традиција војнообавештајне службе Србије, организацијом и начином функционисања и изворима финансирања. Изнета су сазнања о реконструкцији куће најпознатијег ратног српског извиђача Драгутина Матића, те намери општине да поред Спомен-куће Драгутина Матића реконструише још једну кућу у непосредној близини. Тај простор ће бити посвећен српским ратницима у балканским ратовима и Првом светском рату. На крају обраћања, председник УО Градимир Јовановић изразио је намеру да се успостави сарадња у области неговања традиција и лика Драгутина Матића и уручио председнику Општине ЦД са фотографијама које је Удружење у ту сврху добило од Војног музеја, а односи се на балканске ратове, Први светски рат и обавештајно-извиђачку делатност српске војске у том времену.

 

Председник Општине Милисав Филиповић је предочио је основне податке о Општини Гаџин Хан, економској и привредној ситуацији, могућим правцима развоја у области пољопривреде и туризма и могућностима инвестиционог улагања у привреду Заплањске котлине. Гостима је представио досадашње резултате у области неговања традиција заплањског краја и реконструкцији Спомен-куће Драгутина Матића, а изнео је и планове даљег туристичког развоја Општине, ради достизања значајног места на туристичкој мапи Нишавског округа. На крају свог излагања истакао је да врло радо прихватају  сарадњу у области неговања традиција, те да су почаствовани нашом иницијативом.

Делегација је потом положила је цвеће на Споменик Драгутину Матићу – „Око соколово“, који се налази испред зграде Општине Гаџин Хан.

Гости и домаћини су се затим упутили у подножје Суве Планине и посетили Спомен-кућу Драгутина Матића у његовом родном селу Калетинац. Скромна поставка музејских експоната, дочарава прошлост и скромност сеоског домаћинства тог периода.

После обиласка и упознавања са активностима везаним за реконструкцију Спомен-куће, председник обавештајно-извиђачке секције Љубинко Ђинђић, је у име ВВОСС уручио је портрет Драгутина Матића са посветом, израђен на стаклу, који је одмах заузео своје место међу експонатима. Потом је председник УО ВВОСС уручио председнику Општине захвалницу Општини Гаџин Хан на пруженом гостопримству, успостављеној сарадњи и исказаном пријатељству.

На крају посете селу Калетинац, делегација је посетила гроб Драгутина Матића и том приликом одала почаст часном српском ратнику и извиђачу.

Оставите одговор