Посета партнерској организацији у Румунији

На позив Асоцијације пензионисаних и резервних војних дипломата Румуније  “Александру Јон Куза“, делегација УВВОСС боравила је од 24. до 26. октобра 2023. године у Румунији.

Повод за сусрет представника удружења било је обележавање Дана оружаних снага Румуније и сећање на српске жртве током Првог светског рата у Араду. Поред тога, у духу неговања српске традиције уприличена је посета  седишту удружења Срба (“Сава Текелија“), локалном удружењу резервних старешина (“А. Јон Куза“) и српској цркви Св. Петра и Павла, који се такође налазе у Араду. Наше удружење представљали су пуковници у пензији Бобан Ранђеловић, Миодраг Капор и Раде Шарчевић. Домаћину су били пуковници у пензији Димитру Ћурч и Чедомир Војинов.

Радни део посете одвијао се 25. октобра, а обухватио је присуство обележавању Дана ОС Румуније, на централном тргу у Араду и полагање заједничког венца са партерским удружењем на Споменик ослободиоцима од окупације и борби против фашизма у Другом светском рату. Венце на споменик погинулима положили су и представници регионалних и локалних органа власти, локалног гарнизона, удружења која негују традиције ратова, ветерана и резервних старешина, као и представници политичких партија. Свечаност је обухватила дефиле локалног батаљона и налет авијације.

Након тога удружења су положила заједнички венац на улаз у градску тврђаву Аустроугарске монархије, у којој се током Првог светског рата налазио логор за становништво, од дечијег до касног старачког доба, где је постављена спомен-плоча. У овом, једном од 13 логора који су били формирани у оно време, преминуло је 4.317 Срба по имену и презимену, али се процењује да их је било много више. Свеукупно кроз логор је прошло око 20.000 људи српске националности. Унутар тврђаве се налази гробље логораша, који су поред тога сахрањивани и на локалном гробљу. Удружења су овим чином настојала да допринесу очувању сећања на претке који су настрадали у погромима током два светска рата, и подсећању на невине жртве свих ратних сукоба. Невини и неми сведоци страдања, чијим се сенима поклонила наша делегација, подсетили су на вредности мира и важност да се немоћни заштите у рату. Отуда Србија и Румунија настоје да из године у годину повећају број потомака и младих који посећују наведено стратиште.  

У другом делу посете, делегације је примио Дарко Воштинар, потпредседник удружења Срба у Араду, које носи име Саве Текелије, једног од највећих бораца за очување и јачање улоге Срба на просторима које су насељавали. Домаћин је изнео личну карту удружења, уз истицање успеха у учвршћивању положаја српске заједнице у Румунији, планове јачања њене активности и позвао на сарадњу. Иако опада број српске популације у Румунији, држава Румунија поклања добросуседском очувању српске традиције у Трансилванији и целој држави. Ради бољег разумевања дубине српских корена на тим просторима, учињена је и посета тамошњој православној цркви, задужбини и месту почивања С. Текелије и чланова његове породице.  

Српску делегацију у својим просторијама примили су представници локалног огранка удружења резервних старешина Румуније, са председником филијале,  пуковником у пензији Санду Кришаном на  челу. Том приликом размењена су искуства из рада, а посебно о напорима које чине да очувају статус чланства у оквирима националног законодавства. Домаћин је изразио жељу да се упозна са удружењима у Србији која окупљају резервни старешински састав и позвао да српска страна размотри могућности за заједничке активности.

У разговорима, представници партнерских удружења су се сагласили да је у време тектонских промена у свету, важно да се очувају канали за комуникацију и не дозволи да евентуално компликовање ситуације у нашем региону заустави позитиван тренд развоја међусобних односа. Основ за даљи рад налази се у доброј вољи и потписаном споразуму о сарадњи. На припадницима оба удружења је да осмисле разноврсне и сврсисходне активности које ће повећавати међусобно разумевање, поверење и задовољство учињеним.

Оставите одговор