ПРОСЛАВА 4. ДЕЦЕМБРА – ДАНА ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

Поводом 4. децембра – Дана војних ветерана, „Ветерани војнообавештајне службе Срије“ наше делегације су положиле венце на Споменик браниоцима Београда у Првом светском рату и Споменик Јунацима са Кошара, а присуствовале су комеморативном скупу и церемонијама полагања венаца на Споменик ослободиоцима Београда у Другом светском рату и Споменик народном хероју Милану Тепићу и присуствовале свечаној академији и пријему код директора ВОА.

Министарство одбране и Војска Србије прослављају војне празнике на основу Закона о Војсци, а у складу са Правилом службе Војске Србије и Одлуком о одређивању Дана Војске Србије и других војних празника из надлежности председника Републике.

Одлуком о одређивању Дана Војске Србије и других војних празника за Дан војних ветерана одређен је 4. децембар.

Тог дана 1912. године потписано је примирје у Првом балканском рату између Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе и Краљевине Бугарске, са једне и Отоманске царевине (Турске), као поражене, са друге стране. Тада је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постало стари ратник (савремени термин ветеран). Бригу о ветеранима и задовољењу њихових потреба је преузело Министарство војно, у оквиру Владе Краљевине Србије за коју су били од животног значаја као борци у ратовима који су уследили и у којима су учествовали. Одређивање 4. децембра за Дан војних ветерана представља континуитет са ветеранима из времена 1912. године, када је Краљевина Србија, као модерна држава, ангажовала око 12% свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве, уз стварање Балканског савеза са својим суседима. Доделом имања у јужном делу Краљевине Србије, држава и Влада показали су како се може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о војним ветеранима.

Полагању венца на Споменик браниоцима Београда у Првом светском рату и присуство комеморацији и полагању венаца на Споменик ослободиоцима Београда у Другом светском рату присуствовали су капетан бојног брода Градимир Јовановић и пуковник Милан Пејовић.

Полагању венца на Споменик Јунацима са Кошара и присуство комеморативном скупу и церемонијама полагања венаца на Споменик народном хероју Милану Тепићу присуствовали су пуковник Коста Догу, потпуковник Ђуро Ивановић и заставник Томашевић Живорад.

Директор Војнообавештајне агенције, генерал-мајор Зоран Стојковић је поводом прославе Дана војних ветерана примио делегацију удружења „Ветерани Војнообавештајне службе Србије“ и том приликом честитајући нам 4. децембар – Дан војних ветерана пожелео пуно успеха у раду удружења и потом је прочитана честитка Министра Одбране РС.

Пријему код директора ВОА били су  генерал – пуковник проф. др Бранко Крга, генерал-потпуковник Јован Милановић, генерал – мајор Радослав Шкорић, капетан бојног брода Градимир Јовановић, пуковник Миодраг Капор, пуковник  Љубинко Ђинђић, пуковник Горан Аћимовић, пуковник Драган Радулац, пуковник Велибор Базовић и потпуковник Жарко Стојковић.

Директор је у даљем обраћању нагласио значај неговања традиција које наше удружење релизује и упознао нас са актуелним информацијама о раду ВОА. Потом је нашој делегацији одржано кратко информисање о генези и актуелној ситуацији Израелско – Палестинског сукоба. Након реферисања настављено је дружење са најодговорнијим старешинама ВОА, које је завршено свечаним ручком. 

У складу са позивом Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе Министарства одбране Републике Србије, као носиоцем активности у склопу обалежавања Дана војних ветерана, наша делегација састава пуковник Љубинко Кнежевић, пуковник  Милан Пејовић, пуковник Жељко Гајић, пуковник Милан Калчић и потпуковник Ђуро Ивановић је присуствовала и Свечаној академији у Конгресној сали Дома Гарде.

Оставите одговор