У Београду одржана трибина и изложба „Мудрост је оружје јаких“

Након одржаних трибина у Панчеву и Нишу, 13. децембра 2023. године у Дому Војске Србије у Београду реализована је трибина и отварање изложбе „Мудрост је оружје јаких“, о историјату војнообавештајне службе Србије у организацији удружења „Ветерани војнообавештајне службе Србије“ у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије.

На трибини је говорио проф др Бранко Крга генерал-пуковник у пензији, бивши начелник војнообавештајне службе и Генералштаба ВС,  пуковници у пензији проф др Милоје Пршић, Љубинко Кнежевић, Драган Радулац и Велибор Базовић.

Присутни су имали прилику да се, по први пут, упознају са радом војнообавештајне службе у миру и рату, њеном месту, улози, значају и доприносу безбедности земље, као и другим појединостима које су карактерисале сву сложеност рада у условима међународне изолације, унутрашњих немира, директних непосредних претњи највећих светских сила и агресије НАТО-а на нашу земљу.

На трибини су биле обрађене теме:

  1. „Историја настанка и развоја војнообавештајне службе“,
  2. „Војнообавештајна извиђачка и аналитичка делатност у 20 веку“,
  3. „Војнообавештајна оперативна делатност у мирнодопским и ратним условима“,
  4. „Електронско извиђање и обрада података“ и
  5. „Војна дипломатија у условима настанка кризе и ратним ситуацијама“.

На трибини у Београду  присуствовали су начелник кабинета МО бригадни генерал Горан Момчиловић, представници Војнообавештајне Агенције, Управе за традицију, стандард и ветеране МО, декан Факултета дипломатије и безбедности проф др Радојица Лазић са студентима, Савез организација резервних војних старешина, представници Клуба генерала и адмирала, Удружења војних пензионера, Савез удружења потомака ратника Србије 1912 до 1920, Ветерани 72. специјалне, Ветерани Службе безбедности и Војне, полиције, Ветерана Ратне морнарице, Удружења „Подморничар“, пензионисани припадници војнообавештајне службе, чланови нашег удружења и грађани града Београда.

Након предавања и дискусије, председник Управног одбора удружења „ветерани војнообавештајне службе Србије“ се захвалио свим присутнима који су присуствовали трибини, а потом и стручним сарадницима на уложеном труду. Посебну захвалност  упутио је припадницима ВОА која нам је омогућила приступ архивској грађи и уступила део архивског материјала за израду изложбене поставке. Потом су додељена признања стручним сарадницима за изузетне и посебне заслуге у реализацији пројекта, захвалнице Медија центру „Одбрана“ за организацију и сарадњу у реализацији трибине и заслужним члановима удружења који су учествовали у реализацији пројекта.

Након одржане трибине присутни су у атријуму Дома Војске Србије имали прилику да погледају изложбу „Мудрост је оружје јаких“ на којој је приказан историјат војнообавештајне службе од формирања првих организацијских целина до краја 20 века. За све учеснике организован је скроман коктел, током којег су могли да разговарају са предавачима и представницима нашег удружења.

Реализацијом пројекта „Мудрост је оружје јаких“, за који нам је Министарство одбране обезбедило додатна средстава, наше удружење је у потпуности остварило циљ пројекта, успешно промовисало војни позив и пробудило код студената и младих старешина посебно интересовање за области војнообавештајне делатности, електронског извиђања, криптозаштите и криптоанализе.

Одржаном трибином и приказаном изложбом у Београду не прекида се реализација пројекта, јер је ово изузетно занимљива тема која је врло квалитетно обрађена.

С обзиром да у 2024. години обележавамо 140 година од формирања војноообавештајне службе Србије, планирамо да трибину и изложбу реализујемо у регионалим центрима и градовима широм Србије. Изложбена поставка ће бити приказивана док год буде захтева.

Оставите одговор