Посета 224. центру за ЕД

Дана 28. септембра 2017. године, у склопу реализације Годишњег плана активности реализована је посета 224. цЕД у касарни Радован Медић.

 

У складу са Планом сарадње МО и ВС са Удружењем у 2017. години и Планом рада удружења ”Ветерани војнообавештајне службе Србије”, седамнаесточлана делегација Удружења реализовала је посету 224. Центру за електронска дејства Војске Србије, 28. септембра 2017. године у времену од 09.00 до 13.00 часова. Домаћин посете био је командант Центра са сарадницима, а током већег дела посете присуствовао је и заменик начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове ГШ ВС. Посета је реализована у касарни ”Радован Медић”, која је добила име по заставнику Радовану Медићу, који је херојски погинуо током агресије НАТО 1999. године.

Садржај посете је био следећи: пријем делегације и међусобно представљање, обилазак Спомен-собе, присуство отварању такмичења у аматерском радио-гониометрисању ”Куп Радован Медић” и приказивање филма о историјату Центра.

Делегацију нашег Удружења дочекали су сарадници команданта Центра, а командант Центра, заједно са замеником начелника Управе за ОИП ГШ ВС поздравио је чланове делегације ВВОСС у просторији Центра.

     

Током посете Спомен-соби приказан је историјски развој Центра, а делегација је имала прилику да види мноштво фотографија и експоната који су део историје ове јединице. Многи ветерани препознали су се на фотографијама из периода формирања Центра.

      

На крају овог дела посете, Радослав Шкорић, председник Управног одбора ВВОСС, у име нашег Удружења уписао се у књигу Спомен-собе.

      

Делегација ВВОСС присуствовала је свечаном отварању такмичења у аматерском радио-гониометрисању ”Куп Радован Медић”. Такмичење се одржава сваке године у част и помен заставнику Радовану Медићу, који је погинуо у агресији НАТО 1999. године током извршавања задатка.

        

Поред професионалних припадника рода ЕИ и ПЕД, на такмичењу је учествовала и екипа најмлађих. Пред почетак такмичења организовано је заједничко фотографисање свих учесника и делегације ВВОСС.

      

Делегација ВВОСС је имала привилегију да присуствује приказивању документарног филма ”Кодни кључ” о историјату јединице, који је представио командант Центра и који је овом приликом први пут приказан за шири аудиторијум. Филм је изазвао велико интересовање код присустних, а имајући у виду да су делегацију ВВОСС тежишно чинили бивши припадници рода ЕИ и ПЕД, нису изостала ни многобројна питања и коментари.

    

На крају посете организован коктел за чланове делегације. Радослав Шкорић, председник Управног одбора Удружења, у знак захвалности за пружено гостопримство и успешну реализацију посете, уручио је команданту Центра медаљон и диплому нашег Удружења, као и књигу ”Војнодоктринарна основа спољне политике САД”, чији је издавач наше Удружење.

     

Такође, Драган Ђукић, члан нашег Удружења и председник секције ЕИ и ПЕД, уручио је команданту Центра белешке са специјализације по ЕИ у иностранству и плакету УНИИМОГ-а, где је био командант Југословнеског контингента и командант Сектора УН Десфул, који би требало да нађу место у Спомен-соби Центра.

     

У припреми и током реализације посете показано је велико интересовање чланова нашег Удружења. Домаћин је одлично припремио и реализовао посету и показао изванредно гостопримство. Посету ценимо веома успешном.

 

 

 

Оставите одговор