Посета припадника ВВОСС 63 падб

 

 

Заједно са делегацијом ВОА, 28 припадника нашег Удружења посетило је 63.падб, Специјалне бригаде.

У складу са Планом сарадње МО и ВС са Удружењем у 2018. години и Планом рада удружења ”Ветерани војнообавештајне службе Србије”, делегација од 28 чланова Удружења реализовала је посету 63. падобранском батаљону Специјалне бригаде Војске Србије и Команди Копнене војске у Нишу, 16. априла 2018. године у времену од 11.00 до 16.00 часова. Домаћини посете били су командант 63. падб и командант КоВ са сарадницима.

Садржај посете 63. падб, у времену од 11.00 до 13.15 часова, био је следећи: пријем делегације и међусобно представљање, презентација батаљона, обилазак Спомен собе и Цркве, полагање венца код Споменика погинулим припадницима 63. падбр и 63.падб, обилазак простора за обуку падобранаца, и проверу, паковање и испитивање падобрана, као и тактичко-технички збор – приказ наоружања и опреме батаљона.

Делегацију нашег Удружења дочекао је командант 63. падб са сарадницима. На дочеку је био и представник Команде КоВ. Командант батаљона је одржао одличну презентацију о намени, задацима, селекцији падобранаца и обуци у батаљону. Чланови нашег Удружења показали су велико интересовање. Том приликом команданту и припадницима 63. падб уручено је 10 књига ”Војнодоктринарна основа спољне политике САД”, чији је издавач наше Удружење.

Током посете Спомен-соби и Цркви јединице, испред којих се налази биста потпуковника Горана Остојића, НШ 63. падбр, који је херојски погинуо 1998. године, приказан је историјски развој 63. падобранске бригаде и 63. батаљона, а делегација је имала прилику да види мноштво фотографија и експоната који су део историје ове јединице. Свештеник је упознао чланове делегације са вршењем верске службе у јединици и Војсци Србије уопште. На крају овог дела посете, Радослав Шкорић, у име Удружења, уписао се у књигу Утисака.

Делегација Удружења је потом положила венац код Споменика погинулим припадницима 63. падобранске бригаде и 63. падобранског батаљона и организовано је заједничко фотографисање.

У хангару бригаде приказан је простор за обуку падобранаца, где су млађи инструктори демонстрирали поступке код ванредног отварања помоћног падобрана. У делу за испитивање падобрана, приказан је уређај за проверу пропусности куполе-платна падобрана, као и провера анероидног уређаја за аутоматско отварање падобрана. На столовима за препакивање падобрана, врши се преглед, отклањање евентуалних недостатака и паковање падобрана за поновну употребу.

На тактичко-техничком збору приказани су наоружање и опрема која се користи у јединици: падобрани, лично и стрељачко наоружање, наоружање за противоклопну и противпешадијску борбу, средства везе, као и опрема за верање у тешко приступачним теренима. Старешине јединице, који су представљали наоружање и опрему батаљона, стрпљиво су одговарали на сва питања од интереса за чланове Удружења.

На крају посете 63. падб, извршена је размена поклона. Радослав Шкорић, вођа наше делегације, изразио је захвалност на одличној организацији посете и гостопримству и уручио је медаљон и диплому нашег Удружења команданту 63. падб, који је вођи  наше делегације уручио амблем јединице на дрвеном штиту.

     

    

    

     

Оставите одговор