Умро је ЂУКИЋ Радише ДРАГАН, пуковник у пензији 02.05.1947. – 14.11.2020.

Драган Ђукић је рођен 02.05.1947. године у селу Растиште, Бајина Башта, Република Србија. Уписује се  на Војну Академију КоВ као питомац 24 класе 1967. године, коју завршава 1971. године. У току даљег усавршавања завршава Командно штабну школу тактике и курс команданата батаљона везе, а након тога завршава и једногодишњу специјализацију из области телекомуникација у Москви.

Течно је говорио енглески и руски језик, које је учио у Центру за стране језике ЈНА. Енглески језик је усавршавао у Лондону 1984.год. Служио се и француским и италијанским језиком.

У својој каријери обављао је дужности: командир РП вода, начелник РП секције, референт у одсеку за обраду података електронског извиђања, референт у Одељењу за везу са иностраним војним представницима и начелник Одсека за анализу обавештајних података Обавештајне управе Генералштаба.

У његовој каријери посебно се истичу дужности:

  • команданта Југословенског контингента у мировним снагама на иранско-ирачкој граници (УНИИМОГ) и истовремено командант Сектора УН – Дезфул на југозападу Ирана (1990-1991.);
  • помоћника војног изасланика ОС СФРЈ/СРЈ у Лондону (1991–1995.) и
  • изасланика одбране ОС СРЈ/СЦГ у Лондону (2001–2005.).

Поред редовних дужности у периоду 1995.год – 2000.год. извршавао је и задатке инспектора контроле наоружања у подрегиону (Федерација БиХ, Хрватска и Република Српска).

Током војне каријере одликован је Орденом витешког мача II степен, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Медаљом за војне заслуге и Медаљом Организације УН. У току службе је више пута награђиван и похваљиван за савесно обављање дужности, самопрегоран рад и допринос у развоју система одбране од стране команданата јединица, начелника II Управе ГШ ЈНА, начелника Обавештајне управе, НГШ и Министра одбране.

Друштвена признања: Плакета безбедности Савезног извршног већа СФРЈ.

Објављене књиге: „Српско-енглески обавештајно-безебедносни појмовник“, аутор Драган Ђукић, 2016. године, „Глобализам – пресудан чинилац безбедности СР Југославије“, аутори Др Милан Опачић, Драган Ђукић и Слободан Савић, 2003.године и више интерних публикација и превода са енглеског и руског језика на теме о страним оружаним снагама.

Пензионисан је 31. марта 2005. године, али је наставио да се бави образовно-научним активностима, због чега је ангажован је као предавач на Дипломатској академији Министарства спољних послова Републике Србије и Центру за усавршавање кадрова војнообавештајне службе из области Војна дипломатија и протокол.

Драган Ђукић је преминуо је 14.11.2020. године у Београду. За собом је оставио супругу и двоје деце.

Сахрана преминулог Драгана Ђукића биће обављена 17. новембра у 11 часова  на гробљу у Обреновцу.

Оставите одговор