Умро је ПЕТРОВИЋ, Милованa, РАДИСАВ пуковник у пензији (31.08.1954.-20.03.2021.год)

Радисав Петровић, рођен је 31.08.1954.године у Београду, општина Врачар. После завршене гимназије 1971. године уписује Ваздухопловно техничку војну академију коју завршава 1975. године. У току даљег усавршавања завршава Командно штабну школу тактике РВ и ПВО 1990. године.

По завршетку Војне академије каријеру започиње у ракетном дивизиону РВ и ПВО, а затим следи низ командних и руководећих дужности у јединицама РВ и ПВО. Каријеру наставља обављањем руководећих дужности у Обавештајној Управи ГШ ВЈ, односно Војнообавештајној агенцији Министарства Одбране.

У његовој каријери се посебно се истичу дужности изасланика одбране у Италији и Белгији.

Радисав Петровић је током своје каријера на свим дужностима оцењиван највишим оценама, а за своје  несебично залагање, самопрегоран рад и допринос у развоју система одбране више пута је похваљиван и награђиван. За посебне заслуге одликован је: Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге  са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом и Орденом витешког мача другог степена.

Након пензионисања наставио је да се бави личним усавршавањем и дипломатским активностима.

У периоду од 2011. године до 2016. године обављао је дужност амбасадора Републике Србије у Ираку.

Током обављања ове дужности интензивно је радио на јачању економске сарадње са Ираком, посебно на повећању нашег извоза, као и на унапређењу политичке сарадње.

Радисав Петровић је преминуо 20. марта 2021.године од последица срчаног удара. у породичној кући, у селу Горња Дубона, код Младеновца. Оставио је за собом супругу Жану и два сина.

Сахрана преминулог Радисава Петровића  обављена је у кругу најближе породице у недељу 21. марта 2021. године,  на гробљу у с. Горња Дубона.

Оставите одговор