Обележен Дан устанка народа Србије – 7. јули

Удружење Ветерани војнообавештајне службе Србије, поводом 7. јула – Дана устанка народа Србије и обележавања 80. годишњице устанка у сарадњи и координацији са СУБНОР-ом Србије, организовало је низ пригодних активности у Ваљеву.

У току једнодневног боравка наша делегација је посебну пажњу посветила споменицима и местима страдалништва и јунаштва из Другог светског рата, као и из осталих сукоба из две стотине година бурне историје наше земље.

У склопу обележавања овог значајног датума за наш народ, централна активност наше делегације била је полагање венца на споменик борцима револуције на брду Видрак изнад града (споменик Стјепану Филиповићу). Поред ове активности у центру града Ваљева положено је цвеће на споменик Жикици Јовановићу Шпанцу.

Чланови удружења обишли су место где је 22. маја 1942. године фашистичи окупатор обесио Стјепана Филиповића.

Поред ових активности наша делегација је искористила боравак у Ваљеву и плански обишла низ значајних локација у граду и ближој околини, карактеристичних за два века бурне историје.

Посећено је место где се налазио затвор у којем су окупатори држали и погубили мајора Александра Мишића (сина војводе Живојина Мишића) и мајора Ивана Фрегла, пореклом Словенца.

На споменик пилоту хероју Миленку Павловићу, који је погинуо 4. маја 1999. године бранећи све нас од злочиначких НАТО агресора, положено је цвеће. За све присутне чланове посебно дирљива је била посета непосредном месту погибије Миленка Павловића, у селу Бујачић изнад Ваљева. Спомен обележје направљено је од делова његовог обореног авиона МиГ-29.

Током боравка у Ваљеву учесници активности су обишли тематску изложбу посвећену епидемији тифуса 1914-1915, Ваљевској болници и помоћи страних медицинских мисија народу Србије током Првог светског рата.

Изложба је постављена у просторијама ваљевског архива, у згради тадашње Ваљевске болнице у којој су вршене хируршке операције над рањеницима. Кроз изложбу нас је водила директорка архива, госпођа Бојана Савчић. Архив је за наше чланове организовао мали коктел са пићем и поклонио примерке својих издања сваком од присутних. Касније током дана, посетили смо и гроб америчког лекара Семјуела Кука, који је умро од тифуса у Ваљеву у пролеће 1915. пошто је вакцину против тифуса уступио да прво приме Срби.

Враћајући се даље у прошлост, као сведочанство страдалништва, учесници пута у Ваљево су обишли место где су убијени кнезови Алекса Ненадовић и Илија Бирчанин, после чега је дошло до избијања Првог српског устанка 1804. године.

У шетњи ужим центром града, учесници су упознати са историјатом развоја града Ваљева, значајем и улогом војске кроз историју града и Западне Србије, нарочито улогом Дринске дивизије. Обишли су споменик војводи Живојину Мишићу, споменик Проти Матеји Ненадовићу и споменик Десанки Максимовић.

Боравак у Ваљеву је искоришћен и за посету манастиру Ћелије, где су сахрањени Илија Бирчанин и Јустин Поповић. Сестринство манастира је указало гостопримство нашим члановима у трпезарији манастира и послужило сок и кафу.

Развој и модернизација града Ваљева започели су у другој половини 19. века. Посебну улогу у томе је имала Ваљевска пивара, основана 1860. године као први индустријски погон. Чланови удружења су имали прилику да посете Ваљевску пивару и упознају се са процесом производње пива.

Посета Ваљеву завршена је заједничким ручком, који су финансирали учесници активности.

Оставите одговор