У Панчеву и Нишу приказана изложба „Мудрост је оружје јаких“ и одржане трибине

 

У Панчеву и Нишу реализовано је одржавање трибине и отварање изложбе „Мудрост је оружје јаких“ о историјату војнообавештајне службе Србије у организацији удружења „Ветерани војнообавештајне службе Србије“ у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије.

По први пут је у овим градовима на трибини говорио проф др Бранко Крга генерал-пуковник у пензији, бивши начелник војнообавештајне службе и Генералштаба ВС,  пуковници у пензији проф др Милоје Пршић, Љубинко Кнежевић, Драган Радулац и Велибор Базовић.

Сви учесници на трибини су уједно и дугогодишњи непосредни изршиоци послова и радњи којима се бави војнообавештајна служба. Присутни су имали прилику да се, по први пут, упознају са радом службе у миру и рату, њеном месту, улози, значају и доприносу безбедности земље, као и другим појединостима које су карактерисале сву сложеност рада у условима међународне изолације, унутрашњих немира, директних непосредних претњи највећих светских сила и агресије НАТО-а на нашу земљу.

На трибини су биле обрађене теме:

  1. Историја настанка и развоја војнообавештајне службе,
  2. Војнообавештајна извиђачка и аналитичка делатност у 20 веку,
  3. Војнообавештајна оперативна делатност у мирнодопским и ратним условима,
  4. Електронско извиђање и обрада података,

Прва трибина реализована је у Панчеву 23. новембра 2023. године,  у Градској библиотеци града Панчева. Овом догађају присуствовали су директор Градске библиотеке, директори привредних предузећа, проф. др Павле Раданов (бивши градоначелник града Панчева), представници удружења Ветеран 72. специјалне, ветерани Службе безбедности и Војне полиције, ветерана Ратне морнарице, Савеза резервних војних старешина, пензионисани припадници војнообавештајне службе и грађани града Панчева. Након предавања додељене су захвалнице за гостопримство и сарадњу у реализацији пројекта и медаљон директору Дејану Боснићу за посебне заслуге у организацији и реализацији пројекта.

Друга трибина одржана је 30. новембра 2023. године у Нишу,  пред препуном салом у   Дому Војске Србије. Овом догађају присуствовали су командант 3. бригаде копнене војске пуковник Драган Антић са најближим сарадницима, директор Високе школе струковних студија за безбедност и криминалистику проф др Веселин Конатар са најближим сарадницима, припадници команде Копнене војске и 3. бригаде копнене војске, студенти Високе школе струковних студија за безбедност и криминалистику, чланови Савеза резервних војних старешина, представници удружења „Подморничар“, ветерана Ратне морнарице, пензионисани припадници граничних јединица,  пензионисани припадници извиђачко диверзантских јединица и војнообавештајне службе, као и грађани града Ниша.

Након предавања додељене су захвалнице за гостопримство и сарадњу у реализацији пројекта, а плакета удружења „Ветерани војнообавештајне службе Србије“ додељена  генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу, команданту Копнене Војске, уручена је његовом изасланику пуковнику Драгану Антићу, за посебне заслуге у организацији и реализацији пројекта.

Након одржаних трибина приказана је изложба „Мудрост је оружје јаких“, а за госте је организован коктел и дружење са предавачима и члановима нашег удружења.

Оставите одговор