Ветерани ВОС и МО на ФДБ-у

Поводом обележавања 140 година од формирања војнообавештајне службе Србије и 25 година од Агресије НАТО на СРЈ, дана 10. априла 2024. године у 12.00 часова, на Факултету за дипломатију и безбедност у Београду, одржаће се Округли сто и отварање изложбе „Мудрост је оружје јаких“, о историјату војнообавештајне службе Србије. Пројекат је реализован у организацији удружења „Ветерани војнообавештајне службе Србије“, a у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије.

Учесници Округлог стола су:  проф др Бранко Крга генерал-пуковник у пензији, бивши начелник војнообавештајне службе и Генералштаба ВС,  капетан бојног брода у пензији Градимир Јовановић, пуковници у пензији Бобан Ранђеловић и Велибор Базовић.

Сви учесници Округлог стола су уједно и дугогодишњи непосредни изршиоци послова и радњи којима се бави војнообавештајна служба. Присутни ће имати прилику да се, по први пут, упознају са радом службе у миру и рату, њеном месту, улози, значају и доприносу безбедности земље, као и другим појединостима које су карактерисале сву сложеност рада у условима међународне изолације, унутрашњих немира, директних непосредних претњи највећих светских сила и агресије НАТО-а на нашу земљу.

Изложба „Мудрост је оружје јаких“ обухвата следеће теме:

  1. Историја настанка и развоја војнообавештајне службе,
  2. Војнообавештајна извиђачка и аналитичка делатност у 20 веку,
  3. Војнообавештајна оперативна делатност у мирнодопским и ратним условима,
  4. Електронско извиђање и обрада података и
  5. Војна дипломатија

Позивамо вас да се придружите и учествујете.

Оставите одговор