Одјеци војнообавештајне делатности Србије у области дипломатије и безбедности у новијој историји региона

Пројекат удружења ,,Мудрост је оружје јаких“ наставља свој пут кроз Р. Србију, путем изложбе под истим називом у просторијама Факултета за дипломатију и безбедност (ФДБ) у Београду, од 10. до 17. априла 2024. године. Домаћин је том приликом 10. априла организовао Округли сто за предаваче, студенте и представнике инсттуција са којима сарађује у различтим областима.

Изложба под називом ,,Мудрост је оружје јаких“ међу студентима ФДБ организована је на позив декана факултета проф др Радојице Лазића, са циљем да помогне студентима у бољем разумевању дипломатске службе, а посебно места и улоге војне дипломатије у заштити државних интереса. Поред тога, присуство удружења ВВОСС треба да помогне да се боље разуме утицај рада војнообавештајне службе на свеукупну националну безбедност и значај међусобне сарадње специјализованих државних и војних служби безбедности на њеном очувању.

Иако је тежиште било на актуелности рада војнообавештајне службе, представници удружења у саставу генерал-пуковник проф др Бранко Крга, капетан бојног брода Градимир Јовановић, пуковник Бобан Ранђеловић и пуковник Велибор Базовић су током својих уводних излагања објаснили циљеве ангажовања припадника удружења у очувању сећања на генерације старешина који су стварали службу, непроменљивост природе војнообавештајне делатности, потребе да се прате техничко-технолошке промене, да би се успешно носили са противницима и неопходности да се на страној територији очува присуство службе кроз војно-дипломатске представнике.

Борба за смањење ,,реалног времена“ у којем се државном и војном руководству испоручују информације био је и остао важно мерило успешности рада службе. Један од примера је рад органа за електронско извиђање ЈНА који су у месецима пред почетак грађанског рата на простору СФРЈ располагали подацима о припремама у Словенији и Хрватској за оружану побуну, као и пред агресију на СРЈ, када су државном руководству предочили модел ваздухопловне операције коју ће изводити НАТО. Међутим, имати своје ,,очи и уши“ у страним земљама је прерогатив за спречавање стратешког изненађења од војног угрожавања државе и нације. Штавише, утицај војне дипломатије да се спречи агресија је њен најтежи задатак, али не и немогућ.

У припреми округлог стола сви заинтересовани су имали могућност да проуче каталог изложбе, очитавањем QR кода и да се у трајању од пола сата непосредно пред округли сто детаљије обавесте о појединостима историје ВОС Србије, кроз разговор са представницима Удружења. Поред њих, својим присуством подршку је пружио председник скупштине удружења генерал-потпуковник Јован Милановић, као и шеф кабинета МО бригадни генерал Горан Момчиловић. Разговор са посетиоцима као и уводна излагања конципирана су на начин да подстакну присутне на размишљање и учешће, које ће обликовати ток и садржај догађаја.

Између осталог представници Удружења су током свог обраћања истакли да су српски војни представници и у најтежим тренуцима за Србију, саветовани да не спуштају поглед пред странцем и да храбро говоре истину. Кроз историју активности службе су појачавани у периоду криза и ратова, као и последњих тридесетак година коју су облежили грађански рат и агресија на СРЈ. При томе врхунске обавештајне и дипломатске вештине показали су ген-ппук Јован Милановић, као и његов претходник пук. Владимир Ваухник, правовременим информисањем државног врха о бомбадовању Србије 1941, односно 1999. године. Значај ових постигнућа је још већи у тренуку када се поставља питање да ли су моћне службе попут руске и изралске подбациле у оцени украјинске и палестинске моћи.

У осврту на агресију на СРЈ, генерал Крга је подсетио присутне да је кредибилитет НАТО-а за њене чланице био изнад истине о борби срских снага безбедности против терориста на Косову и Метохији. Повлачење пет војних представника, након прекида дипломатских односа са агресорским земљама, умањили су могућност да се боље прате догађаји у тим земљама. Коначно, епилог агресије су били петодневни преговори, а не капитулација пред најмоћнијом војном силом у историји света. Заправо, издејствована је резолуција СБ УН број 1244 као добра основа за одбрану суверенитета Р. Србије. Данас, као и увек у историји, војна дипломатија ће бити успешнија уколико иза себе има моћну оружану силу, а данас је то Војска Србије. Треба поздравити све напоре да се она ојача.

Неповољни процеси по нашу земљу који се одвијају у нашем региону од 1991. године, а посебно од 1999. године, последњих година губе на снази. Све већи број људи и земаља, посебно у светлу актуелних криза у свету, све слободније осуђује агресију на СРЈ и наводи да Србија има легитимно право да се бори за своје интересе у погледу статуса своје јужне покрајине. Исценирана побуна Албанаца и хуманитарна криза на КиМ, као изговор за деценију раније планирану интервенцију Запада, постају општепозната ствар. Са променом односа снага глобалних сила и повећањем свести међународне заједнице о њеној инструментализацији  ради ,,интервенције“ 1999. године, појаљују се гласови који говоре да је Србија показала способност да пре свих реагује на ,,негативне глобалне таласе“ тада и да се препозна као субјект који може да покрене заустављање тренутних негативних трендова у свету.

У завршном делу активности декан факултета је представницима удружења уручио захвалнице и последње издање обједињених радова студената факултета. Председник УО кбб Градимир Јовановић је одговорио уручивањем медаљона удружења ВВОСС господину проф др Радојици Лазићу, за посебан допринос и сарадњу у реализацији пројекта.  

Приближавањем војнообавештајне делатности широј српској јавности, кроз изложбу и разговор о њеном садржају, удружење остварује један од циљева свог постојања. Она ће, по жељи домаћина, бити доступна јавности бар недељу дана у просторијама факултета. Сходно природи послова за које се студенти ФДБ припремају, као и њихових професора и гостију, питања су била усмерена на простор бише Југославије и деловање страних фактора на угрожавање српских интереса деловањем спољног и унутрашњег непријатеља. У том смислу, декан факултета је оценио да су присутни имали прилику да своја теоретска знања употпуне примерима из професионалног рада представника Удружења. Ово, према дирекоровим речима, треба да буде почетак дубље међусобне сарадње за коју постоје добре основе. 

Бобан Ранђеловић

Оставите одговор