Излет на Сремски фронт

Четрдесетак чланова Удружења је, у данима пробоја Сремског фронта, провело једну предивну суботу у Срему.

sid2 sremski2 sumanovic1

Програм излета је прво предвиђао посету меморијалном центру Сремског фронта. Надахнути водич нам је пренео сва своја знања, а потом су неки чланови пренели своја искуства са овог фронта.

sremski4 sremski5 sremski7

sremsli3 sremski-6 sremski11

dscn5873  dscn5869  sremski10

Након тога смо се обрели у Шиду. У самом центру су нас дочекали представници Туристичке организације Шида и дали нам основне податке о Шиду.

sid1  sid2 dscn5878

Следећа дестинација је била Музеј наивне уметности Илијанум у коме смо видели сталну поставку са преко 150 слика, 13 наивних уметника из овог краја. У непосредној близини се налази и црква Светог Николе.

Монументална црква Св. Николе подигнута је у другој половини XVIII века. Висином брода и звоника као и габаритом превазилази сремске цркве тог времена. Концепцијом простора и обликовањем архитектонског украса припада савременим барокним решењима сакралног градитељства.

Једнобродна је грађевина с полукружном апсидом и високим призиданим звоником. Неуобичајене су једино сегментне извијене линије прозорских отвора на апсиди и бочнним зидовима брода. Наглашене висине храма потенциране су удвојеним издуженим пиластрима једноставних профилисаних капитела. Испод крова изведен је једноставан профилисан венац.

Спратност звоника наглашена је хоризонталним кордонским венцима, а висина и масивност потенцирани су угаоним плитким пиластрима са јединственим профилисаним капителима. Главни улаз је на западу, док се на јужном зиду налази бочни портал. Високи иконостас из друге половине XVIII века резбарен је у барокном духу са извесним покајним елементима. Винова лоза са грожђем, храстово лишће и ружини пупољци одвијају се око икона и стубова на иконостасу.

Митрополитски престо и певнице, столови и делови црквеног намештаја резбарени су као иконостас, што доприноси утиску јединственог и аутентичног барокног ентеријера храма. Иконостас је 1767.године осликао Григорије Николић, земунски сликар. Сомборски сликар Јован Недељковић био је позван да обнови иконостас 1825.године.

galerija-naive2  galerija-naive dscn5892

У наставку смо обишли спомен кућу са аутентичним намештајем и атељеом у коме је живео и стварао СавО Шумановић и Галерију слика „Сава Шумановић“.

Галерија “Сава Шумановић“ основана је 1952. године захваљујући Савиној мајци, Персиди Шумановић, која је поклонила граду Шиду легат непроцењиве уметничке и материјалне вредности. Уметнички фонд, који чине 417 слика, је смештен у породичну кућу Шумановића. Највећи број слика насликано је у последњој деценији живота сликара у Шиду . Изложбени простор галерије износи 600 м2. Део овог изложбеног простора заузима и преко 5000 археолошких предмета пронађених на локалитету Градина на Босуту, у близини Шида, из времена неолита.

На оба места кустоси су били веома припремљени и надахнуто су причали о Сави Шумановићу и историјском раздобљу у коме је живео и радио.

sumanovic1   dscn5889  dscn5881dscn5887  sumanovic2 dscn5883Крај овог излета је био у Моровићу, где смо у вишесатном дружењу лепо ручали и освежили се уз по неко пиће.

dscn5900   dscn5897  dscn5895

Свако добро вам желимо и ЖИВЕЛИ до новог излета.

Оставите одговор