Парада у Минску

Делегација Ветерана војнообавештајне службе Србије, у времену од 27. јуна до 04. јула 2019. године реализовала је посету Републици Белорусији, на позив председника удружења Ветерана војнообавештајне службе Републике Белорусије, Александра Константиновича Битуса.

Посета је реализована у склопу обележавања Дана независности Републике Белорусије и 75. годишњице ослобођења од немачко-фашистичких окупатора. Поред делегације ВВОСС, у Републици Белорусији боравила је и шесточлана делегација ветерана ВОС Руске Федерације.

У склопу припрема за посету делегације одржана су два састанка УО. На тим састанцима су усвојени састав делегације, начин наступања, број и врста поклона.        

У складу са свим тим задацима и препорукама, делегација је благовремено припремила медаљоне, захвалнице, књиге, и обезбедила значке за поклоне.

Због високих цена авио-карата одлучено је да се путује приватним возилом, а гориво и преноћишта је обезбедио донатор Удружења.

Делегација је 27. јуна кренула из Београда, путовала до Бреста, где је преноћила у објекту „Брестска тврђава“.

Првог дана посете, 28. јун – Видовдан, после дочека делегације Русије на монументалној железничкој станици, организован је обилазак знаменитости Бреста. Том приликом смо посетили пешачку зону у Бресту у којој се налази неколико важних споменика из историје овог места, рејона али и целе Белорусије. Посебну пажњу домаћини су нам скренули на споменик на којем је представљена историју Бреста кроз

Главна пешачка зона у Бресту
Анђео заштитник Града

1.000 година његовог постојања. Након обиласка центра посетили смо Музеј заштите уметности, а потом и предузеће „Савушки производи“, које у свом саставу има и млекару која је четврти извозник млека и млечних производ у свету. После тога смо се превезли до места Мокрое, где смо се сместили.

Туристички објекат „Мокрое“
Свечана сала са грбовима области

Другог дана (29.6.) посетили смо 11. гранични одред у Бресту, где су нам извели показну вежбу, обишли просторије и музеј Одреда. Ручали смо у касарнској трпезарији и том приликом смо команданту одреда пуковнику Гутњик Игору Николајевичу поклонили књигу „Срби – руски команданти“, а 11. Одреду медаљон Удружења. Након ручка обишли смо Брестску тврђаву, меморијални  комплекс стар 1.000 година. На централном делу, где се налази предивни споменик, обелиск у облику бајонета. висок 104,5 метара. обложен слојем титанијума 1,5 мм, и вечна ватра, код које су све делегације положиле цвеће. После тога смо обишли музеј тврђаве и на крају смо посетили цркву Свих Светих која се, такође, налази у центру тврђаве. Обилазак смо наставили посетом Омладинском патриотском центру, који се такође налази у самој тврђави у згради где је била команда артиљеријског пука за време 2. светског рата. Омладинци су нам показали део програма који се спроводе у овом центру, а затим извели и прикладан, кратак музичко-сценски програм. Дан смо завршили обиласком туристичког комплекса „Ринково“, где смо и вечерали, а потом се вратили у Мокрое удаљено око 150 км.

Омладински патриотски центар
Показна вежба омладинаца
Слика са омладинцима
Делегација у парку Брестске тврђаве
председници три делегације испред плана тврђаве

Трећи дан – недеља, био је планиран за лакше садржаје и активни одмор. Отишли смо до Националног парка „Беловежскаја пушћа“ (пушча – густа шума, прашума), који се простире на око 150 хиљада хектара, са 6 хотела и 4 ресторана у њему, са резиденцијом Деда Мраза и са преко 230 километара асфалтираних путева кроз парк којима се креће велики број пешака и бициклиста. Поносни су и на велико стадо европских бизона који су овде распрострањени и посетиоци их радо обилазе. После обеда у резиденцији Деда Мраза поподне смо провели на тамошњем језеру где смо неуспешно покушавали нешто да упецамо. И поред неуспеха, расположење је било одлично и дружење пријатно. Кроз цео дан нас је водила директорка Националног парка Нина Матјеевна, којој смо у знак захвалности доделили опанчиће, комплет Туристичке организације и ЦД Милунка Савић.

Свечани дочек

Радну седмицу (01.07.) почели смо превозом из тог националнг парка до места Корбин, које је уједно и центар рејона. Ту нас је примио заменик начелника рејона, изложио нам економске, туристичке и привредне податке о регијону а затим нас је Полина Ивановна Ловина повела у обилазак куће – музеја славног Александра Васиљевича Суворова, у којој је он једно време живео. Музеј је одлично урађен са импозантним бројем оригиналних предмета и одличним приказом. После тога смо ручали у хотелу „Белорусија“ и Полини Иванивној поклонили комплет ТОС, опанчиће и књигу „Историјске знаменитости Србије“.

Испред музеја Суворова
Приказ беспилотне летелице

После ручка пут смо наставили до малог места Берјоза, где нас је примио начелник округа, пожелео нам добродошлицу и испричао нам причу о овом месту и његовом комплексу посвећеном војницима из тог места који су погинули у Авганистану. Просто је невероватно шта су све ови људи урадили да би овековечили жртву коју су  њихових 11 суграђана положили у име државе и народа. У комплексу се налази споменик са куполом, црква са криптом, фонтана и поставка тенкова, авиона, хеликоптера и других оруђа. Цео комплекс захвата преко 10.000 квадрата и све је урађено у истом стилу, а у комплекс се редовно доводе ученици како би се стално подсећали на жртву коју су њихови суграђани положили. После дегустације месних производа у месари „Берјезовски“ наставили смо до Минског рејона где нас је сачекао тим који ради на пројекту беспилотног хеликоптера. Приказали су нам могућности и квалитете овог производа и изразили жељу да остваре сарадњу са нашим војскама у развоју овог пројекта. Посебно је била интересантна демонстрација рачунарских решења у коришћењу ових летилица. После вечере сместили смо се у хотел „Механозавод“.

Пети дан посете започели смо састанком са члановима Савета ветерана Војнообавештајне службе Белорусије, на коме смо се упознали и мало подружили. Након тога је одржана презентација књиге „Војни обавештајци – пореклом из Белорусије на фронтовима Велике Отаџбинске Борбе“. Коаутори ове монографије су председници руске и белоруске ветеранске организације – Владимир Макаревич Измајлов и Александар Константинович Битус, заједно са И.Л Бирнусовим. На око 200 страница књига евидентира огроман број лица која су дала свој допринос Победи у Великом Отаџбинском рату и представља одличан материјал на коме млађи нараштаји могу јачати своја патриотска опредељења и пронаћи своје претке из тог периода.

Промоција књиге
Испред Дома Војске

Након промоције имали смо одмор до поподнева када смо се превезли до Дворца Републике у коме је одржана велика свечана академија. Академија је отврорена обраћањем председника Републике Белорусије – Александра Григоријевича Лукашенка у коме се он највећим делом обраћао ветеранима и догађајима везаним за ослобођење земље од немачко-фашистичких освајача, али је говорио и о путевима којима Белорусија наставља даље и о њеној будућности.

Академија

Академија је настав-љена одличним програмом са великим бројем учесника, посебно младих, у коме је у првој половини програма тема била окупација и борба народа за олобођење, а потом послератна изградња Белорусије и, на крају, саврмене тенденције и наставак живота мла-дих и боља будућност Белорусије. После академије одржана је свечана вечера на којој је поред делегација присуствовао и Људвиг Људвигович, заменик начелника ГРУ. Том приликом делегације Србије и Русије су Људвигу Људвиговичу уручиле пригодне поклоне (са наше стране монографију „Браћа по оружју“ и књигу „Срби руски команданти“ и флашу брендираног пића), а он је свим члановима делегације уручио медаље посвећене 75-ој годишњици ослобођења Белорусије од немачко-фашистичких освајача, које нам је доделио Начелник генералштаба и први заменик министра одбрене О.А. Белокоњев.

Последњи дан посете почели смо састанком у амбасади Србије са војним изаслаником Србије у Белорусији – Сашом Момчиловићем, који нам је пренео утиске о својој првој години у Белорусији, стању у држави и војсци Белорусије и стању односа са Србијом. Након тога смо отишли до велелепог храма Свих Светих (Храм Сећања) где смо учествовали на свечаности полагања свете земље са војничког гробља у Србији на коме су сахрањени погинули руски војници током Првог светског рата. На крају дана у 21,00 сати почела је парада војних и полицијских снага Белорусије. Примећено је учешће једног руског и једног кинеског ешелона. После параде вратили смо се у хотел и сутрадан рано кренули за Београд.

Храм Сви Свети
Испред урне са земљом из Србије
Парада
Одлазак Руске делегације
Поздрав испред воза

Закључак:

Планирању, припреми и реализацији сусрета у Минску приступило се благовремено, одговорно и квалитетно. Преко донатора Удружења обезбеђена су средства за пут, књиге, комплети ЦД-ова, комплети ТОС, шоље и различите значке. Укупни трошкови боравка трочлане делегације своде се на трошкове путарина.

Оставите одговор