Посета делегације ВВОСС ВГИ

У складу са Планом сарадње МО и ВС са удружењима у 2019. години и Планом рада Удружења ”Ветерани војнообавештајне службе Србије” (УВВОСС) у 2019. години, делегација од 19 чланова Удружења посетила је Војногеографски институт (ВГИ) 05. јуна т. г.  у времену од 11.00 до 13.30 часова. Домаћин посете био је пуковник др Зоран Срдић, начелник ВГИ, а присуствовао је и пуковник Горан Зекић, представник Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) ГШ ВС.

Садржај посете: пријем делегације и међусобно представљање; презентација Института и разговор са начелником ВГИ, пројекција филма о ВГИ, обилазак просторија ВГИ (за картографску обраду, фотограметријки премер и историјске собе) и уручење поклона.

Делегацију нашег Удружења дочекао је начелник ВГИ, пк Горан Зекић и сарадници. Након поздрављања и упознавања, начелник ВГИ одржао је презентацију о историјском развоју, намени и задацима ВГИ, као и о проблемима и перспективи развоја ове научно-истраживачке установе. Након тога, уследио је разговор чланова делегације са домаћинима.

Током пројекције филма, у трајању од 35 минута, приказан је развој Института од оснивања до данас. У просторијама за картографску обраду и фотограметријски премер, делегација се упознала са процесом обраде карата у дигиталном облику. У историјској соби приказани су инструменти за премер земљишта и израђене карте разних врста и намена, а чланови делегације су имали прилику да се упознају и са карактеристикама уређаја који су се користили у топографском премеру. На крају обиласка историјске собе пк у пензији Аркадије Лалић се, у име Удружења, уписао у књигу утисака ВГИ.

На крају посете начелнику ВГИ уручени су захвалница Удружења и књига ”Војнодоктринарне основе спољне политике САД”, чији је издавач наше Удружење.

У припреми и током реализације посете показано је велико интересовање чланова нашег Удружења. Домаћин је одлично припремио и реализовао посету и показао изванредно гостопримство. Посету ценимо веома успешном.

Оставите одговор