Преминуо је НЕГОВАН, Живка, ЈОВАНОВИЋ пуковник у пензији (02.09.1947. – 23.02.2022.)

Пуковник Негован Јовановић рођен је 02. септембра 1947. године у Новом Саду. Завршио је гимназију 1966. године, а Војну академију копнене војске, 1970. године. Војну каријеру започео је у Битољу, а затим је прекомандован у Скопље, одакле 1977. године одлази на  Командноштабну академију у Велику Британију, коју завршава 1978. године, а након тога каријеру наставља у Београду.

Обављао је основне дужности у КоВ, дужности у органима безбедности, Одељењу за везу ГШ ЈНА, а потом и дужности у Обавештајној управи ГШ ЈНА. У периоду од 1989-1990. године учествује као руководилац оперативне групе ЈНА у саставу мировне мисије УН у Анголи.

Посебно се истичу дужности изасланика Оружаних снага при амбасади СРЈ у Турској, начелника Управе за односе са ИВП и саветника за војна питања у Мисији СРЈ при ОЕБС.

За посебне заслуге и постигнуте резултате у раду одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом, Орденом заслуга за народ са сребрном звездом, Орденом витешког мача, медаљом за мир УН и још многим наградама и поризнањима.

Пензионисан је 2003. године, након чега је већи део свог времена проводио у породичној кући, бавећи својим омиљеним хобијем у селу Ашања.

Негован је преминуо 23.02.2022. године у породичном дому у Београду. За собом је оставио супругу Анкицу, кћер Мирјану и сина Живка.

Испраћај на кремацију преминулог Негована Јовановића, обављена  је  у присуству породице, родбине, пријатеља и колега, 28.фебруара 2022. године, на Новом гробљу у Београду.

Оставите одговор