ПРЕМИНУО ЈЕ МИХАЈЛО, Бранислава, ЈОВАНОВИЋ пуковник у пензији (23.08.1937. год. – 06.09.2022. год.)

Пуковник Михајло Јовановић рођен је 23. авуста 1937. године у Вучју,општина Лесковац у Републици Србији.

Основну школи и гимназију завршио је у Лесковцу, након чега уписује Војну академију копнене војске – смер пешадија, а потом и Вишу војну академију КоВ. Поред тога, завршава  виши обавештајни курс, а затим наставља усавршавање и магистрира на Последипломским студијама Ратне вештине.

У току своје војне каријере на дужностима у КоВ, обављао је дужности командира извиђачког вода, официра у батаљону гардијске бригаде, Помоћника начелника штаба  за обавештајне послове у бригади и Корпусу, Начелника одсека за оперативно наставне послове у бригади и Корпусу, Начелника одсека за развој и планирање НВО.

Посебно се истичу дужности секретара  ВИ Оружаних снага при амбасади СФРЈ у Софији и заступника Начелника Управе за пешадију.

За посебне заслуге одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са златном звездом, Орденом народне армије са сребрном звездом и Орденом за војне заслуге са златним мачевима, као и многим другим признањима и похвалама за савесно обављање дужности.

Пензионисан је у чину пуковника 31.10.1992. године.

Сахрана преминулог Михајла Јовановића, биће обављена  у суботу 09. септембра у 12.30 часова, на Централном гробљу у Београду.

Оставите одговор