10. седница Скупштине Ветерана ВОС Србије

ПРЕДАНО ИЗ ЗАДАТКА У ЗАДАТАК

Седница годишње Скупштине одржана је 22. фебруара у Кристалној сали Дома ВС. У уводној речи, председник Скупштине Јован Милановић је поздравио чланове ВВОСС и госте. Минутом ћутања одата је почаст преминулим припадницима ВВОСС.

            Дневни ред је обухватио (1) извештај о раду ВВОСС у 2023. години; (2) извештај Надзорног одбора о раду ВВОСС (3) избор нових чланова у органима Удружења; (4) предлог Плана рада за 2024. годину; (5) доделу признања и чланских карата новопримљеним члановима.

Председник УО Градимир Јовановић је поднео Извештај о раду Удружења за 2023. годину. Истакао је услове и специфичности у којима се одвијао рад Удружења између две седнице Скупштине, као и детаљну анализу реализације Плана рада за 2023. годину, укључујући и редовне и ванредне задатке, обавезе и активности. Истакао је успехе у реализацији задатака и активности, као и позиционирање Удружења у систему и друштву. Посебно је нагласио значај сарадње ВВОСС са другим удружењима у земљи и иностранству. Апострофирао је и успостављену сарадњу са Општином Гаџин Хан. Посебно је маркирао приоритете и тежишне задатке за 2024. годину, значај сарадње са МО и ВС. Рад је нарочито подстакла реализација пројекта са МО и  наставак реализације покренутог пројекта са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Током извештајног периода преминула су три члана, али је примљено 12 нових.

Генерал-мајор Зоран Стојковић, директор Војнообавештајне агенције МО поздравио је присутне и истакао да рад Удружења у протеклом периоду, био плодоносан.  Изразио је уверење да ће се сарадња наставити и у наредном периоду. Изразио је спремност да пружи помоћ Удружењу.

Државни секретар у Министарству одбране  Милан Јелић поздравио је присутне у своје и у име министра одбране и истакао значај искуства у професионалном односу према задацима и обавезама и посебно достизању статуса ветерана. Нагласио је да се не сме заборавити традиција и пожртвованост у обављању постављених задатака.

У извештају Надзорног одбора подвучено је да није било пропуста у раду удружења, те да су финансијска средства наменски утрошена.

Скупштина је обавештена о састанку УО одржаном 19. фебруара на ком је констатовано да је потребно изабрати новог заменика председника Скупштине и нова три нова члана УО.

За заменика председника Скупштине изабран је проф. Др Бранко Крга.

За чланове Управног одбора, уместо Жељка Гајића, Слободана Дамјановића и Дарка Немета изабрани су Радослав Шкорић, Раде Шарчевић и Милан Пејовић.

С обзиром на то да је Милан Пејовић изабран за члана Управног одбора, на место члана Надзорног одбора замениће га Јован Мијаковић. 

План рада, а и претходни извештаји, једногласно су усвојени.

За изузетну сарадњу и допринос у реализацији активности и афирмацији удружења додељена је Плакета ВВОСС директору ВОА, генерал-мајору Зорану Стојковићу и генерал-мајору у пензији Радославу Шкорићу. Медаљон је додељен Дарку Немету, заставнику прве класе у пензији. Признања им је уручио председник Скупштине Јован Милановић.

Након тога је саопштено да је на седници Управног одбора 20. новембра, поводом реализације пројекта „Мудрост је оружје јаких“ одлучено је да се за изузетан допринос у реализацији пројекта плакета додели генерал-пуковнику у пензији проф. др Бранку Крги, захвалница Николи Божићу, Љубинку Кнежевићу, Бобану Ранђеловићу, Жарку Стојковићу, Миодрагу Капору, Драгану Радулцу, Велибору Базовићу и Дарку Немету. Признања је уручио председник  УО  Градимир Јовановић.

Чланске карте уручене су новим члановима Удружења.

Властимир Марковић је питао за начин и време доделе споменица. Одговоре су дали Миодраг Капор и Лав Григорије Пајкић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање социјална и борачка питања. Суштина је да  када се прикупи 500-1.000 решења даје се налог за израду споменица у ковници новца, а министар Селаковића је одлучио да их лично уручи.

Стојан Здравковић је изнео информацију да се у неким општинама не признаје статус борца, а и да треба радити на што већем публицитету о ветеранима и њиховим борачким правима.

Председник Скупштине Јован Милановић је закључио је да је Удружење извршило задатке које је могло, у складу са ситуацијом, а и да пружа пуну подршку државном и војном руководству у вези са увођењем редовног војног рока. Сугерисао је да се чланови масовно укључе у обележавање 25-годишњице од агресије НАТО-а.  Од свих чланова Удружења, како је казао, очекује се већа активност.

Оставите одговор